Opleidingen

Wie een muziekinstrument wil leren bespelen is bij onze vereniging aan het juiste adres. Doordat de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging zowel een harmonie- als symfonieorkest heeft, is een opleiding op diverse instrumenten mogelijk. Indien voorradig, kunt u een instrument tegen een geringe vergoeding in bruikleen krijgen via de vereniging.

De opleiding kan gevolgd worden bij Boogie Woogie, maar kan ook door privélessen te volgen.
U meldt zich in beide gevallen aan middels het inschrijfformulier. Mocht u na het lezen van onderstaande informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan via het contactformulier.

Lessen via Boogie Woogie

Als u lessen wilt volgen bij Boogie Woogie dan verzorgt de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging de aanmelding. De vereniging blijft altijd uw aanspreekpunt. Is het instrument van uw keuze niet bij de vereniging voorradig, dan is huren via Boogie Woogie een optie (dit geldt met name voor strijkinstrumenten). Boogie Woogie verzorgt de basisopleiding, de vorderingen worden nauwlettend door ons gevolgd.

Privélessen

Privélessen worden door u zelf geregeld. Wanneer men zich zonder diploma's aanmeldt als leerling wordt middels het "voorspelen" het niveau bepaald en zo de instroom in een orkest geregeld. Dit voorspelen kan in overleg met de jeugdbegeleider geregeld worden. Bespelers van blaasinstrumenten kunnen via de KNFM hun diploma’s halen.

Opleidingsplan

Harmonie

Na één jaar muziekles gaat men spelen bij de Instappers.

Als het A-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald gaat men spelen bij de VIM’s.
Als het B-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald gaat men spelen in het harmonieorkest.
Voor fluiten, altsaxofoons en hobo’s geldt dit als het C-diploma (of vergelijkbaar niveau) is gehaald.

Symfonie

Leerlingen stromen in in het jeugdsymfonieorkest, als men het A- diploma of gelijkwaardig niveau heeft bereikt.

Na het behalen van het B-diploma, of als men B-niveau heeft bereikt, kan de leerling worden toegelaten tot het symfonieorkest. De dirigent van het jeugdsymfonieorkest bepaalt wie voor doorstroming naar het symfonieorkest in aanmerking komt.

Begeleiding

De Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging heeft ter ondersteuning van een goede communicatie twee jeugdbegeleiders aangesteld die beschikbaar zijn voor opmerkingen, problemen, etc.

Voor leerlingen die lessen volgen bij Boogie Woogie is er een contactpersoon voor Boogie Woogie. Deze kan altijd geraadpleegd worden over alle zaken betreffende Boogie Woogie. De naam van deze contactpersoon vindt u onder het kopje ‘bestuur’.

Boogie Woogie informeert u over zaken als: inhoud van de opleiding, lestijden, verhindering, examendata en eigen activiteiten. Daarnaast krijgen u en de vereniging twee keer per jaar een rapport over de voortgang van de leerling.
Bij privélessen regelt u dat allemaal zelf.

Dé Hijink (06-38215799) is de jeugdbegeleider voor de symfonieopleiding.

Daisy Fukkink-Bruntink (0543-514015) is de jeugdbegeleider voor de harmonieopleiding.

Blazersklas

Als eerste muziekvereniging van Winterswijk en omstreken is de Kon.WOV 1 september 2008 met de blazersklas gestart.

Bij de blazersklas wordt onder leiding van speciaal hiervoor opgeleide docenten, en met steun van muziekinstrumentenfabrikant Yamaha, het bespelen van een slag- of blaasinstrument geleerd. Of dat nu een klarinet, een saxofoon, een trommel, een fluit of een trompet is: onder goede begeleiding wordt volgens een prima uitgekiend lesprogramma het bespelen van het gekozen instrument aangeleerd in de Kon.WOV Blazersklas.

De methodiek is zo ontwikkeld dat geen enkele voorkennis nodig is! Dit betekent dat zowel kinderen vanaf groep 6 mee kunnen doen, maar bijvoorbeeld ook hun ouders of mensen die op latere leeftijd nog een instrument willen gaan bespelen.

Op dit moment is er geen Blazersklas, maar waarschijnlijk wordt daarmee in de toekomst wel weer gestart.

Instrumentenpreuverie

In het seizoen 2012-2013 is de Kon.WOV gestart met een nieuw concept: ‘de instrumentenpreuverie’. Bij de Instrumentenpreuverie mag je een jaar lang vier instrumenten uitproberen: klarinet, dwarsfluit, trompet en slagwerk. Je krijgt op deze instrumenten gedurende een bepaalde periode muziekles van een deskundige. Voor dit jaar betaal je slechts €50,-. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en huur van het instrument.

Ook in het seizoen 2013-2014 zal een groep starten. Het is zowel geschikt voor kinderen, die misschien nog niet precies weten wat ze willen gaan spelen, als voor volwassenen, die dit als een leuke kans zien om hun muzikaal talent te (her)ontdekken. Ook een leuke kans om je bijvoorbeeld samen met je zoon of dochter op te geven!

Op dit moment is er geen Instrumentenpreuverie, maar waarschijnlijk wordt daarmee in de toekomst wel weer gestart.

Wil je hier meer over weten, bel dan gerust met Sandra Prinsen (tel. 06-12531933). Mailen kan ook naar: opleiding@kwov.nl.